Meer kans op brand bij opstoken verkeerde materialen!!

Meer kans op brand bij opstoken verkeerde materialen

Na een hete zomer volgt een tot nu toe milde herfst. Maar wie weet welk koufront ons deze winter wacht. De een trekt dan een extra trui aan, een ander stookt de open haard of houtkachel op. Da’s gezellig en bespaart gas, maar wees wel voorzichtig met wat je stookt. En zorg voor een schone schoorsteen. Ook voor de verzekering.

De veiligheid van jezelf en je gezin staan natuurlijk voorop. Maar ook je huis (en haard) wil je graag behoeden voor schade. En tot slot wil je vast voorkomen dat de verzekering je in de kou laat zitten als er toch brandschade ontstaat. Dus waarmee moet je rekening houden?

Schoorsteenveger

Vaak is het regelmatig laten reinigen van je rookkanaal een voorwaarde binnen je inboedel- en opstalverzekering. Het heeft ook twee voordelen: minder kans op een schoorsteenbrand én een onbelemmerde doorvoer van schadelijke gassen naar buiten, in plaats van richting je woonvertrekken. De schoorsteenveger kan het beste na de zomer aan de slag, want wie weet nestelde zich een vogel in je rookkanaal. Rookgassen gaan overigens alleen naar buiten als de schoorsteen door wind voldoende ‘trekt’.

Onverbrande stukjes uit restmaterialen veroorzaken schoorsteenbrand, en erger

Een goede afvoer is verder van belang omdat houtkachels volgens het RIVM de grootste bron van fijnstof-uitstoot vormen. Misschien reden om wat matig(er) te stoken? Qua rendement en vonken-veiligheid is een gesloten kachel te verkiezen boven een open haard, hoewel je in beide situaties deels voor de buitenlucht stookt.

Lekker warm

“Van stoken met hout krijg je het drie keer warm”, aldus een gezegde: bij het omzagen van de boom, het in stukken hakken ervan én bij het opstoken van de houtblokken. Gelukkig zijn die laatste tegenwoordig gewoon te koop, speciaal gedroogd en zuiver voor gebruik in de houtkachel of open haard. En ja, dat kost geld: van vijf euro voor een zakje bij Hornbach, goed voor één avond, tot € 500 voor een flinke pallet Elzenhout (gratis thuisbezorgd).

Vreemde materialen opstoken?

Toch maar zelf het bos in dan? Beter van niet, want bomen en zelfs afgewaaide takken zijn andermans eigendom. En het opstoken van iets anders dan speciaal hiervoor gedroogd, onbehandeld hout is ook sterk af te raden. Brandweer Nederland zag tijdens de energiecrises dat mensen snoeiafval, tuinhout, oude schuttingdelen, tot en met meubelonderdelen, papier of karton en zelfs kunststof in de open haard gooiden. Doe dat niet!

Dit soort materialen zijn er niet geschikt voor. Ze zijn niet alleen slecht voor het (binnen)milieu, het vergroot vooral de kans op een woningbrand aanzienlijk. Dat komt omdat er bij het opstoken van geverfd of gebeitst hout, spaanplaat en zeker kunststof onverbrande stukjes achterblijven. Die zorgen voor aanslag in het rookkanaal. En wordt die laag bij het stoken te heet, of vat die alsnog vlam, dan ontstaat er brand in de schoorsteen. Voor je het weet slaat die over in een grotere brand en dan zijn de rapen gaar.

Allesbrander?

Echte allesbranders vind je alleen bij professionele bedrijven en de overheid. Voor thuisgebruik zijn er wel ‘multi-brandstof’ houtkachels, waarin je naast zuiver stookhout ook kolen of (bruinkool)briketten kunt stoken. Maar dus niets anders dan dat.

Verzekerd of niet?

Waar de meeste verzekeraars eisen dat de schoorsteenveger regelmatig zijn werk doet — meestal één keer per jaar — staat er in de voorwaarden niets over het stookgedrag van de bewoners. Toch kies je dus beter het zekere voor het onzekere en stook je alleen speciaal daarvoor geschikte brandstoffen op. Net als je schoorsteen vragen ook je verzekeringen trouwens om regelmatig onderhoud. Je expert trekt ze graag even voor je na, zonder roet en stofwolken.

Tips voor veilig hout stoken

De volgende tips zorgen voor extra veiligheid: open de luchttoevoer van de kachel volledig en zorg voor aanvoer van frisse lucht in de ruimte waar je stookt. Stook niet als het windstil is, of mist. Hoe het weer bij jou is kun je checken met de stookwijzer.

CHECK DE STOOKWIJZER

Goede condities? Start het vuur met aanmaakblokjes of -houtjes, voeg steeds kleine hoeveelheden hout toe en sluit de deur zo snel mogelijk. Laat de kachel niet onbeheerd branden en plaats een rook- of CO-melder in de kamer van de kachel en eventueel in de aangrenzende vertrekken. Tenslotte is het verstandig dat je ook een goede brandblusser bij de hand hebt.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.