Hoe houd je inbrekers buiten de deur tijdens de feestdagen?

Hoe houd je inbrekers buiten de deur tijdens de feestdagen?

Op lange termijn daalt het aantal woninginbraken maar rond de Kerst is dat ‘traditioneel’ 2,5 keer hoger dan anders. Hoe voorkom je de komende dagen problemen als je niet thuis bent. En welke goede voornemens zet je op je lijstje voor 2023?

“Dit jaar zal zo’n 4 procent meer woninginbraken tellen dan 2021”, aldus Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Woninginbraak van de Nationale Politie, in De Telegraaf. “Nu alle coronamaatregelen weg zijn, zijn veel mensen tijdens de feestdagen niet thuis”. Gedurende de eerste vijftig weken van dit jaar registreerde de politie 23.769 woninginbraken. Voor het eerst weer een stijging, maar wel ten opzichte van een corona-jaar. Ten opzichte van 2019 is er gelukkig sprake van een daling, maar vervelend blijft het zeker, als je slachtoffer wordt.

De steeds kortere dagen in aanloop naar de eindejaarsfestiviteiten zorgen voor extra gezelligheid in huis. Deze periode is echter ook ideaal voor het inbrekersgilde. Dit slaat liefst in de schemering zijn slag. Het is dan al wel donker, maar nog niet uitgestorven op straat. Waar kun je op letten om ongenode gasten buiten de woning te houden? Zie hieronder onze zeven tips.

Het lijkt misschien veel werk, je waardevolle spullen registreren. Maar zo’n checklist maken is heel handig.

Ministerie van Justitie & Veiligheid (stopheling.nl)

Doe deuren op slot en ramen dicht
Maak er een goede gewoonte van: draai bij het verlaten van de woning altijd de deur op slot. Trek je hem alleen dicht dan is het voor een beetje inbreker — en daarmee insluiper — een koud kunstje hem te openen. Met een stuk ijzerdraad of betaalpasje is-ie zo binnen. Denk ook om de achterdeur, of de schuifpui. En de tuinpoort. Is alles op slot? Een beschutte plek is bij inbrekers favoriet. En wees voorzichtig met ramen. Ventileren is goed, maar een raam op een kiertje is zo open, zelfs op een bovenetage.

Leg vuilcontainers of een losse ladder vast
Een schuin dak, regenpijp, of muurtje… Sommige inbrekers zijn ware geveltoeristen. Daarvoor zijn een bovenetage, balkondeur, of dakterras net zo kwetsbaar. Zorg dat ook daar de ramen en deuren dicht zijn en maak het dieven niet te gemakkelijk. Wat zie je zelf rond de woning? Een vuilcontainer, losliggende ladder of ander ‘opstapje’? Leg die zo mogelijk aan de ketting. Dat geldt uiteraard ook voor fietsen en scooters die buiten blijven staan.

Doe of je thuis bent
Met de gordijnen dicht is één lamp soms al voldoende om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Een stikdonker huis rond etenstijd geeft ‘s winters het tegenovergestelde signaal. Ben je er niet om de lichten aan te doen? Tijdschakelaars koop je al per drie voor een tientje en voor iets meer koop je bijvoorbeeld een WiZ Smart Plug. Hiermee leg je het aan/uit-schema vast via je smartphone, en kun je dat ook controleren en aanpassen op afstand, bijvoorbeeld vanaf kantoor of een vakantieadres.

Ben je langer van huis?

Laat de buren dan even de post en kranten van je mat halen en je gordijnen ’s avonds dicht doen. Ook daarmee voorkom je signalen van afwezigheid. Om dezelfde reden deel je vakantiekiekjes op sociale media misschien beter achteraf, of alleen binnen je vriendenclub…

Tuinverlichting schrikt ook af
Wie onderweg is met duistere bedoelingen staat niet graag in de spotlight. Een (automatische) lamp bij de voordeur én in de achtertuin schrikt af. Gebruik die dus — of schaf er een aan. Ook hier dient gemak de mens. Met een bewegingssensor floept de lamp aan als er iemand in de buurt komt, ook prettig voor als je zelf in het donker thuiskomt. Of gebruik tuinverlichting met een schemerschakelaar. Led-lampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken 85% minder stroom dan halogeenverlichting. Een nacht lang branden kost dus maar een fractie van voorheen. Onverlaten laten je huis dan sneller links liggen.

Houd kostbaarheden uit het zicht
Breng inbrekers niet in verleiding. Werp eens een blik naar binnen in je eigen huis. Wat ligt er ‘voor het grijpen’? Berg laptops en andere draagbare apparatuur op als je de woning verlaat of naar bed gaat. Breekt of sluipt er toch iemand in dan maakt die zich graag snel weer uit de voeten. Een portemonnee in de gang of tablet op tafel zijn dan zó meegenomen. Autosleutels idem dito. Andere gewilde objecten zijn horloges, fotocamera’s en sieraden. Berg ze op, zo mogelijk achter slot en grendel, als gewoonte. En zet ook binnen je (elektrische) fiets op slot of vast, met het sleuteltje uit het zicht.

Beetje rommelige indruk is OK

Een beetje rommelige huiskamer geeft een bewoonde indruk. Trek dus niet alles strak als je langere tijd van huis bent. Dát voornemen mag je dus alvast schrappen.

Investeer in extra veiligheid
Anti-inbraakstrips achter je deurkozijn (tegen het ‘flipperen’ met een bankpasje) en dievenklauwen op de ramen klinken als logische belemmeringen. Een slot uiteraard ook. Toch beschermt niet elk deurslot even goed. De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) onderzoekt en keurt de sterkte en inbraakwerendheid van sloten. Sloten met een 1 of 2 sterren keurmerk zijn minimaal drie minuten bestand tegen kwaadwillenden met eenvoudig tot complexer gereedschap. Toch bieden ze geen weerstand tegen het zogenaamde ‘kerntrekken’, een populaire methode om de cilinder van een slot te kraken.

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) raadt daarom een SKG slot met 3 sterren aan. Bij voorkeur in combinatie met veilig hang- en sluitwerk. Aanvullend kun je een alarm of beveiligingscamera overwegen.

Registreer je spullen met een app
De politie heeft een handige app gemaakt waarmee je de serienummers van je spullen kunt registreren. Ook eigendommen zonder serienummer kun je er in registreren, met een foto. Dit is niet alleen handig na diefstal, maar bijvoorbeeld ook na een brand.

DOWNLOAD DE REGISTRATIE-APP NU 

Zorg voor een goede woonverzekering
Van diefstal is sprake als iets zonder toestemming van de eigenaar wordt weggenomen met de bedoeling het niet terug te geven. Voor dekking binnen je inboedelverzekering hoeft daarbij geen sprake te zijn van braak. Toch is het goed na te gaan of je huidige polis nog past bij je omstandigheden. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Soms is een uitgebreidere dekking verstandig, of is er korting mogelijk.

Bij sommige verzekeraars is er minder dekking als je in een grote stad woont of gaat wonen.  Meer algemeen zijn computer- en/of audiovisuele apparatuur standaard vaak maar beperkt gedekt. Duurdere spullen kun je dan aanvullend verzekeren, net als sieraden, geld en waardepapieren, antiek en andere kostbaarheden. Voldoet je huis aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) of de Borg-norm (voor elektronische beveiliging), dan krijg je bij bepaalde inboedelverzekeraars 5 tot 15% korting op je premie.

Doe je voordeel met deze tips en geniet van prettige feestdagen en een gelukkig en nieuwjaar.

VERZEKERING AFSLUITEN?

Heeft u vragen n.a.v. dit nieuwsbericht? Neem gerust contact met ons op! We helpen u graag verder.

U overweegt een andere verzekering? Zuidema Verzekeringen biedt een breed assortiment verzekeringen aan.